Over buur

Ontstaan van buur

De eerste locatie van BUUR ontstond in 2016 als burgerinitiatief in de wijk Brakkenstein. Hier was behoefte aan een laagdrempelige ontmoetingsplek. Een plek met een huiskamersfeer waar jong en oud graag komen, waar je buurtgenoten ontmoet, elkaar helpt, kunt flexwerken, een spelletje kunt doen en waar ze goede koffie, lunch en diner serveren.

Gesteund door woningcorporatie Talis en de gemeente Nijmegen gingen diverse werkgroepen van buurtbewoners aan de slag. Tegelijkertijd werd een groepje jonge horeca-ondernemers aangetrokken die een eetcafé met een sociaal hart wilden starten.

Zo ontstond BUUR. Met aandacht voor plezier en betrokkenheid in de wijk én voor een goede keuken, duurzaamheid en leer-werktrajecten.
Inmiddels is BUUR een begrip in Brakkenstein en ver daarbuiten.

Lees verder over hoe BUUR groeide en zich vestigde in Nijmegen West en in Villa Klein Heumen (BUUR Catering).

Missie en visie

Elke buurt een betrokken gemeenschap!
BUUR brengt mensen samen. Dit doen we door een plek in de wijk te creëren waar mensen elkaar ontmoeten, samen eten en waar activiteiten plaatsvinden. BUUR is voor iedereen een fijne plek om te zijn en is aantrekkelijk voor mensen met én zonder hulpvraag. Mensen, groepen en organisaties die willen aansluiten met ideeën en activiteiten zijn van harte welkom.

Wij geloven in wijken waar mensen elkaar kennen, elkaar ontmoeten en met elkaar te bouwen aan een prettige, kleurrijke en sociale leefomgeving waar mensen zich goed voelen en er voor elkaar willen zijn. Want zo creëren we meer wijkgeluk.

Resultaten

Met onze activiteiten, onze projecten en onze manier van horeca bedrijven dragen we met BUUR bij aan een mooiere, fijnere en groenere wereld. Daarbij kijken we naar de doelen voor een duurzamere wereld van de Verenigde Naties (Sustainable Development Goals).

We ‘redden’ groenten die anders weggegooid worden, organiseren ontmoeting, geven mensen een kans om te leren, we werken samen met onze partners en gebruiken duurzame producten. Je leest er meer over in onze impactrapportage.

Stichting & statuten

Stichting wijkplaats BUUR is in 2016 opgericht met als doel:

  • het woonplezier en de saamhorigheid in de wijk Brakkenstein te Nijmegen te bevorderen.
  • verbindingen te leggen en de verschillende groepen in de wijk met elkaar in contact te brengen, met sociaal-culturele en ontmoetingsprogramma’s.
  • speciale aandacht te hebben voor kwetsbare groepen.
  • iedereen de kans te bieden om erbij te horen in de samenleving. 

Alles in Wijkplaats BUUR is daartoe ingericht. Zo vind je bij BUUR een mix van sociale horeca, zorg en welzijn, co-werkplekken, buurtactiviteiten en bijvorbeeld verkoop van cadeauartikelen uit de wijk en regio.

Partners van buur

Voor een verbonden en betrokken wijk werken we samen met:

ZZG zorggroep heeft bij het ontstaan van BUUR Brakkenstein een faciliterende rol gespeeld. Bij BUUR West is ZZG de aanjager voor de samenwerking tussen verschillende zorg- welzijn en sociale partners die de ontmoetingsruimte en andere buurtgerichte voorzieningen samen ontwikkelen.

Talis heeft als verhuurder en woningcorporatie in 2016 een sleutelrol gespeeld in het realiseren van BUUR in Brakkenstein. Daarnaast heeft Talis in 2021 wederom haar betrokkenheid als sociale partner onderstreept door de verbouwing van BUUR tot nóg beter toegankelijke plek mogelijk te maken.

Gemeente Nijmegen ondersteunt BUUR haar sociale en maatschappelijke programma zowel als overlegpartner als met financiële middelen. Daarmee kunnen wij het sociale aanbod verbreden en doelgroepen bereiken die wat extra hulp en betrokkenheid kunnen gebruiken.

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen werkt met BUUR samen door studenten bij sociale studies mee te laten werken aan wijkgerichte projecten en door de effectiviteit van ons aanbod door studenten te laten evalueren.

Ons Team

Max

Ronnie

Sophie

Werner

Daniel

Niek

Joske

Jo

Mia

Netty

Melanie

Daan en Niels

Zef

Jorit

Vorige
Volgende

Waar wil je eten?

Bij BUUR Catering kun je een aanvraag voor catering doen op een van onze vaste locaties Villa Klein Heumen, De Boskas of Hortus Botanicus Nijmegen. Of op een locatie naar keuze. Catering voor kleine groepen onder 20 personen is helaas geen mogelijkheid, daarvoor kun je bij onze eetcafés terecht.

> Ga naar Buur Catering