De liefste gastvrouwen

Cecile en Corrie: de gastvrouwen van wijkplaats BUUR

“Iedereen kan hier zichzelf zijn”

Elke doordeweekse ochtend om 10:30 uur kunnen senioren en andere buurtbewoners aanschuiven bij de koffietafel van BUUR. Grote kans dat je dan wordt ontvangen door Cecile of Corrie, de twee gastvrouwen die al een aantal jaren de koffietafel voor oudere wijkbewoners verzorgen. Ook helpen ze bij de spelletjesmiddagen en andere ontmoetingsactiviteiten. Corrie en Cecile werken als vrijwilliger bij BUUR. Gastvrijheid zit bij hen in de genen. BUUR is heel blij met Cecile en Corrie en vindt het tijd ze eens in de spotlight te zetten. Want ze pakken alles aan, ook als het hen eigenlijk even niet zo goed uitkomt. “De gasten rekenen op ons.”

Hoe kwamen jullie bij BUUR terecht?

Cecile: “In 2019 raakte ik mijn baan kwijt. Ik ben absoluut geen stilzit-type en een vriendin tipte me om eens te gaan praten bij BUUR, waar ze vrijwilligers zochten. Ik werd er met open armen ontvangen. Sylvia was hier net begonnen met het organiseren van ontmoetingsactiviteiten voor senioren en ik kon meteen meedraaien. Ik voelde me op mijn plek in de ongedwongen huiskamersfeer van BUUR. Ik zorg zelf ook graag dat mensen zich thuis voelen. En dat ze weten dat ze ertoe doen. Door dit werk heb ik ook weer een betaalde baan gekregen, als gastvrouw bij Villa Klein Heumen.”

Corrie: “Ja en toen kwam ik erbij, in 2020. Ik ging met pensioen – ik had dertig jaar gewerkt in de horeca bij Pro Persona – en kwam een paar keer met een vriendin mee naar BUUR. Als je met pensioen bent, begint iedereen aan je te trekken, maar ik hield de boot een beetje af. Sylvia had me ook in de gaten, maar ik vond het meteen zo leuk bij BUUR dat ik overstag ging. Ik had eigenlijk helemaal niks met oudere mensen. Maar nu ik ze ken, heb ik met al onze gasten een band. Het zijn állemaal leuke mensen! Inmiddels zijn Cecile en ik zo goed op elkaar ingespeeld. We weten wat we aan elkaar hebben en hebben het altijd gezellig samen.”

Wat doen jullie bij BUUR?

Cecile: “Onze vaste taak is het begeleiden van de dagelijkse koffie-ochtend voor senioren en de spelletjesmiddagen. We schenken koffie en thee, zorgen voor iets lekkers, luisteren naar de verhalen en we hebben het gewoon gezellig met onze gasten. Iedereen die hier komt, komt graag. De eerste keer vinden mensen het soms een beetje spannend om binnen te lopen, maar de meesten komen wel terug. We nemen alle nieuwe gasten mee in de gemoedelijke en open sfeer. Daar helpt de huiskamerinrichting van het eetcafé natuurlijk heel erg bij. Sommigen wandelen hier elke dag hiernaartoe, anderen komen met de fiets. En als iemand niet zelf kan komen, dan komen we ‘m halen. Iedereen doet ertoe. Iedereen mag zichzelf zijn.”

Corrie: “Bij de spelletjesmiddagen vragen we altijd wat de mensen willen doen. Als ze heel vaak hetzelfde willen – rummikub is bijvoorbeeld erg populair – proberen we dat wel te doorbreken. Ze kunnen heel fanatiek zijn hoor. We helpen ook regelmatig bij andere activiteiten voor buurtbewoners. Zo hadden we laatst op maandag een chansonmiddag, daar zorgen we dan ook voor koffie en thee en dat iedereen lekker zit en het fijn heeft. Mensen vonden het zo geweldig, die muziek. ‘Het is de leukste middag die ik sinds tijden heb gehad’, zei iemand. Muziek en meezingen met oude liedjes, dat werkt zo goed. Dat soort dingen gaan we vaker doen. En met carnaval kwam de prins langs en ging hij gezellig tussen de gasten zitten. En we hadden laatst een speciale pubquiz, begeleid door studenten, met allemaal vragen over oude liedjes en het Nijmegen van vroeger.”

Wat geeft je voldoening?

Cecile: “Nou, dat de mensen plezier hebben. Soms zie je iemand helemaal opfleuren. Die heeft dan thuis niemand en wordt hier gezien en gehoord. Het is voor onszelf natuurlijk ook fijn dat onze inzet gewaardeerd wordt.”

Corrie: “Ja, soms komen ze mopperend binnen en gaan ze lachend de deur uit. Gewoon omdat er iemand is die naar ze geluisterd heeft. En natuurlijk weten we inmiddels wat er speelt in hun leven. Dus dan vraag je hoe het is met die of dat. Dan hebben ze hele verhalen. Ik vind het fijn dat ik dat kan meegeven.”

Cecile: “Ik denk ook dat mensen zien dat wij het gezellig hebben. En hoe fijn is het als je je even kunt onderdompelen in gezelligheid? Ik denk dan: als de mensen terugkomen, doen we blijkbaar toch iets goed.”

Corrie: “Ik verkoop sinds een tijdje koeken voor vijftig cent. De opbrengst gaat in een pot voor af en toe iets extra’s. Sinds kort hebben we een bezoeker die geen gluten mag. Voor haar had ik speciaal glutenvrije koeken gekocht. ‘Dat heeft nog nooit iemand voor mij gedaan’, zei ze verrast. Daar was ik dan weer stil van. Dat is voor ons toch een kleine moeite.”

Wat is voor jullie BUUR, in één zin?

Cecile: “Het simpele, het huiskamergevoel, een plek voor iedereen.”

Corrie: “Ja, als je hier binnenstapt voel je meteen: hier is het leuk. Alleen al doordat hier zoveel verschillende mensen werken, jong en oud door elkaar, dat maakt allemaal niet uit. We leren allemaal wel iets van elkaar… Het is heel leuk om daar bij te horen.”

Wil je meedoen?

  • Koffie-ochtend senioren: elke doordeweekse ochtend 10:30 uur. 
  • Spelletjesmiddag: elke maandag en donderdag 14:00-16:00 uur.

Kom gerust langs of bel of mail Merel (activiteitenbegeleider BUUR): merel@buurbrakkenstein.nl of 06-82426389.

Waar wil je eten?

Bij BUUR Catering kun je een aanvraag voor catering doen op een van onze vaste locaties Villa Klein Heumen, De Boskas of Hortus Botanicus Nijmegen. Of op een locatie naar keuze. Catering voor kleine groepen onder 20 personen is helaas geen mogelijkheid, daarvoor kun je bij onze eetcafés terecht.

> Ga naar Buur Catering